Pocetna

03.10.2023.

Uloguj se:

Novi korisnik?

Registruj se!

Facebook
Google plus
Twitter

Vodič kupovine escajga

Vodič kupovine escajga

 

5-piece stainless steel flatware set with intricately designed handles

Kada birate escajg, najvažniji kvaliteti o kojima morate da vodite računa su dizajn i metal. Ove dve karakteristike određuju i cenu, trajnost i održavanje. Uvek treba imati dovoljno escajga da poslužite osam do dvanaest gostiju, plus par komada u slučaju da neki padne na pod tokom obroka i vašem gostu treba čista zamena. Ukoliko imate nameru da pozivate goste, najbolje je kupiti veliki komplet.  Ima raznih komada escajga koji će vam biti potrebni, u funkciji od jelovnika i svečanosti prilike; odlučite se za komplete, kako bi dobili najviše osnovnih komada. Uvek održavajte vaš escajg na pravi način, kako bi uvek zadržao svoj sjaj.

 

 

 

Kupovina escajga:

 • Dizajn:Birajte escajg ili srebrninu koji se uklapaju u vaš stil i upotpunjuju vaše servise. Ako niste sigurni koji stil da izaberete, pogledajte stil u kome ste dekorisali vaš dom. Neki modeli podcrtavaju klasični stil, dok drugi ističu savremeni dizajn. Kao i sa servisima, možda želite da imate komplet za opuštene prilike, kao i komplet za formalne prilike. Isto tako, obratite pažnju i na težinu ili "masivnost" escajga. Ovde se već radi o ličnim preferencijama: neki više vole tešku srebrninu, dok drugi vole lagani dizajn. Čuvajte se prelaganog escajga. Jevtini pribor je tako lagan da se može iskriviti ili slomiti, što bi bilo vrlo neprijatno i za vas i za vaše goste. 

 • Metal:tip metala od koga je escajg napravljen će uveliko odrediti trajnost i zahteve održavanja. Nerđajući čelik je bolji za svakodnevnu upotrebu, dok srebrnina zahteva više održavanja i obično se čuva za specijalne prilike. Srebrnina je obično i dosta skuplja od escajga od nerđajućeg čelika. Treba obratiti pažnju na nekoliko brojki u opisu escajga od nerđajućeg čelika. Nerđajući čelik označen kao 18/10 je najvišeg kvaliteta. Ovaj broj označava da legura sadrži 18% hroma i 10% nikla. Hrom čini metal otpornim na rđu i patinu, dok mu nikl daje sjaj. Ostatak metala je kompozitni čelik, koji mu daje tvrdoću i elastičnost. 

 • Izbor:Mada veoma formalne prilike iziskuju čak i veći broj različitih komada escajga, vaši formalni obroci će verovatno moći da prođu bez specijalizovanih alata, kao što su viljuške za limun ili kašičice za čokoladu. Verovatno će vam biti potreban samo sledeći izbor komada za formalni sto:

  Formalni komplet escajga:

  • Viljuške: Stolna viljuška je viljuška standardne veličine. Salatna viljuška je nešto manja od stolne. Desertna viljuška je otprilike iste dužine kao i salatna, ali može biti uža. Viljuška za ribu je otprilike iste dužine kao i stolna, ali je često uža. Viljuška za ostrige ili hobotnicu je mnogo manja i obično ima samo dva zupca.

Noževi:Stolni nož je nož standardne veličine. Nož za maslac je mnogo manji i obično ima zaokružen vrh. Nož za ribu je otprilike iste veličine kao i stolni nož, ali ima poseban vrh za tranžiranje ribe servirane sa glavom, kožom ili kostima. Nož za stejk ima veoma oštru, često nazubljenu, oštricu.

Kašike:Uopšteno, koriste se samo supene i desertne kašike. Moka kašikica može biti iznesena uz čaj ili kafu, mada se upotreba desertnih kašikica toleriše u svim, osim veoma formalnim, prilikama. Postoje različiti modeli stolnih kašika za krem supu i bujon, ali se standardna supena kašika smatra dovoljnom. Kašika za serviranje se može postaviti na sto ukoliko to zahteva jelovnik i kada supa nije servirana. Čajna kašikica se postavlja samo ukoliko će čaj biti serviran.

  • Komadi za serviranje:Escajg za serviranje uključuje supenu kutlaču, veliku servirnu kašiku, veliku servirnu viljušku, špahlu za serviranje torte ili kolača i nož za sir. Osigurajte se da imate korektne alatke za jela koja ćete poslužiti.

 • Kompleti:Escajg se najčešće prodaje u kompletu po sedištu. Komplet od pet komada je uobičajeno sastavljen od stolne viljuške, salatne viljuške, stolnog noža, čajne kašikice i stolne kašike. Komplet od 20 komada obično ima komplet za četiri mesta. Komplet od 45 komada uključuje osam mesta i pet servirnih alatki. 

 

 • Održavanje escajga:Escalg od nerđajućeg čelika ili srebrnina sa drškama od različitih materijala mogu zahtevati različite metode održavanja. Ukoliko niste sigurni kako da održavate drške od raznih materijala, perite escajg ručno. Stručnjaci preporučuju odvojeno pranje escajga od nerđajućeg čelika i srebrnine.

  Čuvanje vašeg escajga:

  • Sterling srebro:Uvek isperite srebrninu nakon upotrebe, ali je ne ostavljajte potopljenu. Mada se većina srebrnine može prati u mašinama, ručno prenje je preporučljivo. Ukoliko izaberete da perete srebrninu u mašini, izvadite je pre faze toplog sušenja i obrišite ručno. Kada je srebrnina potpuno suva, složite je u kutiju za srebrninu postavljenu materijalom koji sprečava tamnjenje; mnogi kompleti srebrnine se prodaju u ovakvoj vrsti kutija. Srebrninu treba povremeno polirati sa specijalnom pastom.

 • Nerđajući čelik:Kao i sa srebrninom, isperite escajg nakon upotrebe. Nakon prvih nekoliko korišćenja, operite ga ručno. Posle toga ga možete prati u mašini. Pazite da ne koristite previše deterdženta, što može dovesti do formiranja rđe. Ukoliko se to desi, očistite vaš escajg sa sredstvom za čišćenje metala. Generalno, nerđajućem čeliku nije potrebno poliranje.

fb

 

 

privredna komora srbijelogoplatimoQvoucherebankinguplatnicakeš
Copyright © 2004-2011 Zabranjeno je kopiranje sadržaja sajta bez odobrenja kompanije e-ducan Inc.
design by Norma Reclamarenr