Pocetna

03.10.2023.

Uloguj se:

Novi korisnik?

Registruj se!

Facebook
Google plus
Twitter

Kako izabrati kravatu?

Vodič za izbor kravate

 

Man wearing necktie and suit

Kao jedan od retkih muških aksesoara,kravate iziskuju mnogo pažnje. Kravate kompletiraju odelo, pokazuju poštovanje u formalnim prilikama, dodaju boju odeći i predstavljaju odlične poklone. Zbog svih ovih važnih razloga za kupovinu i nošenje kravata, svakome treba par saveta za pravi izbor. Ovaj vodič za kupovinu daje savete za kupovinu kravata za vas ili kao poklon, savete o pravilnom vezivanju i nošenju i savete o održavanju kravata u dobrom stanju.

 

Veličine:

 1. Četiri-u-ruci.Četiri-u-ruci je standardna veličina muške kravate. Često od svile, ove kravate mogu takođe biti napravljene i od svilenolike sintetike, pamuka, lina ili vune. Materijal je krojen u tri segmenta ukoso - dijagonalno iz materijala - što čini da kravata leži ravno. Ove kravate su postavljene na način koji pomaže dobro vezivanje čvora.  Šetiri-u-ruci kravate su obično dužine od 140 do 153 santimetra, uz velike kravate za visoke muškarce od čak oko 158 cm. Različite dužine odgovaraju muškarcima različitih visina i dozvoljavaju vezivanje različitih čvorova. Širina kravate se menja sa modom; klasična širina je 8.25 santimetara, ali mogu se videti i pomodne uske kravate širine samo 2.5 cm.   

 2. Šest i sedam puta preklopljene kravate.Napravljene po modelu tradicionalnog savijanja svilene marame šest ili sedam puta, ove luksuzne kravate nisu veoma rasprostranjene i mogu biti veoma skupe zbog količine potrebne svile za njihovu proizvodnju. Ovakve kravate nisu postavljene. 

 3. Leptir mašne.Postoje u dva stila, ravna pantlika ili, češća, leptir varijanta. Leptir mašne su luksuznija zamena za obične kravate. Popularni dodatak večernjoj odeći, leptir mašne su odomaćene sa smokingom i frakom. Dužine leptir mašni su iste kao i veličine kragni svečanih košulja. Ukoliko do sada niste nosili leptir mašnu, a želeli bi, vežbajte vezivanje oko noge, baš kao da vezujete pertle na cipelama. 

Stilovi kravata:

 1. Jednobojne kravate. Jednobojne kravate se najlakše slažu sa košuljama i odelima. Dezenirana ili bela košulja mogu lako da se upare sa raznim jednobojnom kravatama. Kada usklađujete jednobojnu kravatu sa dezeniranom košuljom, izaberite boju koja se nalazi u dezenu košulje. Sa belom košuljom izaberite boju kravate koja se slaže sa odelom ili sakoom. 

 2. Prugaste kravate.Prugaste kravate su tradicionalne u muškoj modi i skoro uvek su adekvatne. Prugasta kravata se može lako nositi sa belom košuljom, ali se može nositi i sa prugastom košuljom dokle god su njene boje komplementarne i pruge nisu iste širine. Ukoliko nosite prugastu kravatu sa prugastom košuljom, osigurajte se da je odelo jednobojno, tako da izgled nije prenapadan.

 3. Dezenirane kravate.Šare, tačkice, apstraktni dizajn ili čak cvetni motivi ponekad ukrašavaju kravate. Dezenirane kravate prate ista pravila kao i prugaste: obezbedite da šara nije istih dimenzija kao i šara na vašoj košulji i izaberite šare na kravati u boji komplementarnoj košulji. Šare diskretnijih boja mogu biti adekvatne za formalne prilike, ali jarku roza boju ostavite za baštenske svadbe. 

 4. Prigodne kravate.Svilene kravate sa temama praznika, sportskih klubova ili likovima crtaća su rezervisane za prigodne prilike. Neobični materijali, kao zmijska koža ili sjajna plastika su takođe neprikladni za svakodnevno nošenje na poslu.  U zavisnosti od okruženja možete se opredeliti i za bolo kravatu - koja je u stvari upleteni kožni kaiš sa dekorativnom kopčom - što se takođe smatra prigodnom kravatom. U zaključku, uzmite u obzir priliku i mesto pre odluke o izboru kravate. 

Održavanje kravata:

 1. Skidajte ih pažljivo.Kada skidate kravatu, razvežite kravatu čineći pokrete vezivanja čvora obrnutim redom. Ne vucite uži deo kravate kroz čvor; ovo bi je brzo ofucalo.

 2. Profesionalno čišćenje.Sa vremena na vreme morate da očistite kravate od fleka. Upotrebljavajte isklučivo suvo, hemijsko čišćenje bilo da je kravata svilena ili ne. Tako će kravate zadržati svoju formu i sjaj.

 3. Pravilno ih spremajte.Vešanjem vaših kravata na specijalne vešalice će izbrisati nabore. Ne preopterećujte vešalicu, što može dodatno izgužvati kravate, Takođe možete labavo da urolate kravate  i držite ih u fijoci. Uvezane kravate se rolaju, ne vešaju.

Saveti e-dućana.com:

 1. Kravata uvek izgleda bolje kada se nosi sa odelom. Izaberite na www.e-ducan.com odelo koje ćete nositi uz vašu kravatu i naći ćete odela koja ćete voleti da nosite. Lako je odlično izgledati kada se sve što vam treba nalazi na jednom mestu. 

 2. Svečane pantalone   , sakoi  i odela izgledaju glamuroznije kada su upareni sa lepom kravatom. Birajte mušku odeću koju ćete nositi sa novom kravatom i dobićete znatno jevtiniji transport. 

 3. Kako bi izgledala kravata bez svečane košulje? Sigurno ne baš dobro. I njih ćete naći, u velikom izboru, na našim sajtovima. 

fb

 

 

privredna komora srbijelogoplatimoQvoucherebankinguplatnicakeš
Copyright © 2004-2011 Zabranjeno je kopiranje sadržaja sajta bez odobrenja kompanije e-ducan Inc.
design by Norma Reclamarenr