Pocetna

03.10.2023.

Uloguj se:

Novi korisnik?

Registruj se!

Facebook
Google plus
Twitter

Kako kupiti pravo muško odelo

Svaki muškarac dostojan te titule mora da poseduje bar jedno izvanredno odelo, a ovaj vodič će vam pomoći da naučite gde i šta da gledate, kako bi izabrali pravo odelo za vas. Štos je da se istovremeno uoče svi detalji koji čine dobro musko odelo i da se izaberu oni koji su pravi za vaše telo, vašu dob, vaš životni i lični stil.

Šta se gleda na sakou odela:

 1. Duplo ili jednoredno zakopčavanje? Odela na dvoredno zakopčavanje će uvek biti u modi i mogu izgledati veoma otmeno. Jedini koji bi trebali da izbegavaju dvoredno zakopčavanje su šlank mladići na kojima bi ovakvo odelo izgledalo preveliko (malo bi bili izgubljeni u njima) i muškarci koji žele da izbegnu da izgledaju širi. Sakoe sa jednorednim kopčanjem mogu svi da nose.

 2. Broj dugmadi: Ukoliko se odlučite za jednoredno kopčanje, moraćete da se odlučite i koliko dugmadi želite.

  • Jedno dugme: Odela sa jednim dugmetom nisu rasprostranjena i mogu učiniti da izgledate malo izgubljeni. Ukoliko vam je drag retro fazon, onda zakopčavanje na jedno dugme može izgledati cool. Ukoliko planirate da imate samo nekoliko odela u vašoj garderobi, onda možda ovo ne bi bio srećan izbor, budući da se ne nosi u mnogo prilika.

  • Dva dugmeta: Odela sa zakopčavanjem na dva dugmeta su klasična i dobro izgledaju na skoro svakome. Sa ovakvin odelom ne možete pogrešiti, dokle god ih nosite sa zakopčanim samo gornjim dugmetom.

  • Tri dugmeta: Odela sa tri dugmeta su postala popularna u poslednjih par godina i sada su široko rasprostranjena. Ova odela nosite sa zakopčanim srednjim, ili gornja dva dugmeta. Nikako sva tri!

  • Četiri ili više dugmadi: Jednoredna odela sa četiri ili više dugmadi se takođe viđaju i izgledaju veoma avangardno (setite se Beatles-a). Ukoliko vam ovaj opis odgovara, samo napred, ali se prethodno osigurajte da u garderobi imate još nekoliko konzervativnijih poslovnih odela.

 3. Oblici i veličine revera: Širina revera se menja sa trenutnom modom. Uski reveri koji su bili popularni u šezdesetim mogu dodati retro fazon savremenom odelu; ali za vanvremensko odelo, gledajte da izaberete revere široke između sedam i devet i nešto santimetara. Šiljati reveri (koji izgledaju kao "obrnuto V" na vrhu revera) su uobičajeni za dvoredna odela, mada se viđaju i na jednorednim. Nazubljeni reveri (koji imaju isečen rever u obliku slova "V" sa strane) su rezervisani za jednoredna odela.

 4. Šlicevi: Otvor na donjem delu leđa sakoa se zove "šlic" i postoji više stilova.

  • Dupli šlic: Dupli, ili bočni šlicevi su najfunkcionalniji, jer vam dozvoljavaju da sedate i ustajete uz najmanje ograničenja. Ovaj stil je takođe veoma privlačan.

  • Jedan šlic: Jedan, centralni, šlic je tipičan za američku modu i donekle ograničava pokrete. Recimo, otežava pristup zadnjim džepovima na pantalonama.

  • Bez šliceva: Klasični holivudski glumci često nose odela baz šliceva jer dobro izgledaju u filmovima. Ipak, osim ako niste izuzetno vitki, ovakvo odelo može vam smetati prisedenju u kolime ili u fotelji. Osim toga, sako bez šliceva naglašava vaše obline.

 5. Struk sakoa: širina u struku određuje izgled sakoa kada je zakopčan.

  • Uzak struk: Ovaj, evropski, stil prianja blisko struku. Uzak struk izgleda "skrojeniji" i može biti privlačniji na muškarcima koji su vitkiji i vole da im je odelo "strukirano".

  • Američki kroj: Sako pada ravno od pazuha do butine. Ovo je bolje za punije muškarce, bilo da je to posledica mišićavosti ili gojaznosti.

 6. Ramena: Ramena su deo tela na koji krojač stvarno ne može da utiče. Zato morate obratiti pažnju kako stoje.

  • Ulošci: Sva odela imaju uloške koji daju formu i krojači ne mogu da ih izostave. Stoga vodite računa o debljini i formi uložaka.

  • Nagib: Ukoliko su vam ramena različite visine, deblji uložak na nižem ramenu može donekle da izjednači tu razliku. Ako imate široka ramena, izbegavajte preterano dodavanje uložaka.

Čemu obratiti pažnju na pantalonama:

 1. Pad: Odela imaju karakteristiku koja se zove "pad", što je razlika između broja datog u veličini i veličine pantalona. Američka odela imaju tipičan pad od 6 inča. Naprimer, američko odelo u veličini 38R (R za "Regular") će imati pantalone veličine 32. Strukirana evropska odela imaju tipičan pad od sedam. Većina pantalona dozvoljavaju adaptaciju (produženja ili skraćenja), tako da vaše telo ne mora da ima tačne dimenzije odela, ali svakako želite da im budete što bliže.

 2. Lom: Lom na paru pantalona je tačka gde nogavice padaju na cipele.

  • Puni lom: Nogavice dosežu do gornjeg ruba štikle na cipeli pozadi, dok se prednji deo nogavice slobodno "lomi" na cipeli. Ovaj stil se smatra veoma modernim.

  • Polu-lom (Medium): Nogavice su porubljene tako da dođu do bolovina pete cipela. Ova dužina je veoma popularna i daje tradicionalni izgled.

  • Bez loma: Nogavice se zaustavljaju iznad samih cipela i vidi se deo čarapa. Ovakav izgled je više neformalan i sportski i nije preporučljiv za odela.

Štofovi:

 1. Pamuk: Pamučna odela su odlična za muškarce koji žive u toplim klimama. Ukoliko želite poslovno pamučno odelo za toplo vreme, izaberite ga u tamnim bojama. Opušteno svetlo pamučno odelo (lin) je kao stvoreno za svadbe u toplim danima, ili posao sa opuštenim pravilima odevanja.

 2. Vuna: Vunena odela su lepa i trajna, što ih čini univerzalnim. Vuneni štofovi se prave u više različitih težina, uključujući i češljanu vunu, tako da mogu da se nose u bilo kojoj sezoni ili klimi.

 3. Mešavine: Polyester, rayon ili mešavina obadva se takođe upotrebljavaju za odela. ovakva odela su veoma pristupačna, ali možda neće imati dugovečnost vunenog odela. Osim toga, ovi materijali slabije "dišu" i lošije se prilagođavaju vašem telu. Sa druge strane, imaju prednost da se lakše održavaju i manje se gužvaju. Postoje i mešavine vune sa svilom, što će vašem odelu dati stvarno luksuzan izgled. Postava odela može biti od polyestera, acetata ili neke druge sintetičke tkanine, što nije neuobičajeno i odela sa ovakvom postavom još uvek mobu biti visoko kvalitetna odela. Najskuplja imaju postavu od svile, čija jedina mana je da je osetljiva i relativno brzo propada.

Odaberite odelo prave veličine:

 1. Veličine odela imaju broj sa slovom ili rečju, kao što je 40L ili 40 Long. Broj je mera vašeg grudnog koša ili mera preko ruku minus 7 (u inčima). Ukoliko su ova dva broja skoro ista, upotrebite meru grudnog koša kao broj odela. Međutim, ukoliko je mera preko ruku veća od grudnog koša, upotrebite meru preko ruku minus 7 inča kao vašu veličinu. Dužina sakoa se klasira kao kratka, regularna ili dugačka, ili se označava slovima S, R ili L. Slovo ili reč pored broja veličine se odnosi na vašu visinu, zato vodite računa o celokupnim dimenzjama. Ovakve mere nisu savršene za sve, zato obratite pažnju na vaše osobene mere. Izaberite dužinu sakoa koja pokriva zadnjicu, i ne duže. Naprimer, ako ste visoki 178 cm, ali imate dug torzo, izaberite verziju L (Long).

  Short 165,1 do 172,7 cm
  Regular 172,7 to 178 cm
  Long 178 to 188 cm
 2. Mere i krojevi su osnovni kriterijumi pri kupovini muškog odela. Odelo koje loše stoji proizvodi loš utisak i može biti neudobno. Zato budite sigurni da ste uzeli prave mere i ne libite se da odnesete odelo krojaču za konačne prepravke.

 3. Pasent odela su popularna među manekenskim tipovima. Ipak, naći pravu meru može biti komplikovanije nego što mislite, ukoliko ste navikli na opuštenije odelo.

 4. Ukoliko vam treba dalja pomoć oko mera vašeg novog odela, u našem vodiču za tačna merenja odela ćete naći savete koji će vas odvesti do savršenog odela.

 

Za najbolje savete i ideje u trendu, klikni ovde

 

fb

 

 

privredna komora srbijelogoplatimoQvoucherebankinguplatnicakeš
Copyright © 2004-2011 Zabranjeno je kopiranje sadržaja sajta bez odobrenja kompanije e-ducan Inc.
design by Norma Reclamarenr