Pocetna

03.10.2023.

Uloguj se:

Novi korisnik?

Registruj se!

Facebook
Google plus
Twitter

Daljinski upravljač za dresuru pasa

 

Kako naučiti vašeg ljubimca osnovnom redu

 

Svako ko je ikada imao kućnog ljubimca, zna koliko je važno naučiti ga osnovnom redu. Ne ulazeći u meandre cirkuske dresure i "učenih" pasa, želite da vaš saputnik zna da se ponaša u svim situacijama. Ovaj vodič je namenjen onima koji žele da pored sebe imaju psa koji je poslušan, smiren i koji, pre svega, nikada neće učiniti nešto što je zabranjeno.

Bilo da se radi o kućnom ljubimcu koji ne treba da skače na goste, jede sve što nađe, skače u fotelje, ili laje po celu noć, ili o lovačkom psu koji mora da nauči da čeka, traži, donosi i ne napada druge učesnike lova, vaspitanje je potrebno svakom od njih.

Ranije su se time bavili isključivo iskusni stručni dreseri. Danas, zahvaljujući "tele-tak" daljinskim upravljačima, efikasna i brza dresura je u dometi bilo koga. Potrebno je samo malo strpljenja i pažnje. Tajna dresure se svodi na dve reči: KAZNA I NAGRADA. Dok nagrada mora da dođe iz vaše ruke, kazna ne sme da dođe iz vaše ruke! Alat dresera su bile praćke, pištaljke i ruka u boljem slučaju, a u najgorem je prut zamenjivao praćku.

Šta je to "TELE-TAK"?

To je pre svega ogrlica koja nosi prijemnik kojim se upravlja sa daljine. Prijemnik oslobađa strujni udar odgovarajuće jačine. Osim toga, bolji modeli imaju ugrađeni vibrator i mali zvučnik koji emituje prodorni zvuk. Zatim je tu i bežični odašiljač kojim se upravlja prijemnikom.

TELE-TAK zamenjuje praćku, prut i čuva glas vlasnika. Najvažnije je da kazna stiže trenutno i da nije vezana za ličnost vlasnika. Ako psa ne kaznite trenutno, u trenutku greške, on neće shvatiti zašto ga kažnjavate kasnije. Ako ga udarite rukom ili nečim što držite u ruci, plašiće vas se, a u vašem odsustvu će činiti nedozvoljeno. Znači, najvažnije je da pas veže kaznu za akt, a ne za vas.

Šta je važno znati pri izboru tele-taka?

Kao i obično, najskuplji nisu uvek najbolji. Evo nekoliko elemenata na koje treba obratiti pažnju:

  • Funkcije: najbolje je da imaju sve tri: strujni udar, vibrator i pištaljku (pager)

Snaga strujnog udara mora biti podesiva, kako bi je prilagodili veličini i karakteru vašeg psa. Pištaljka mora biti dovoljno glasna da možete i vi da je čujete na udaljenosti, što vam olakšava da lokalizujete psa na daljini, pogotovo ako ste u šumi ili na nepreglednom terenu. Savršeniji modeli imaju senzore koji aktiviraju jedan zvuk kada je pas u pokretu i drugi kada stoji ("marka" u lovu).

  • Materijal i konstrukcija: materijal mora biti jak i otporan na sve vidove korozije, a konstrukcija vodootporna. Ogrlica mora biti udobna za nošenje i ne preteška. Odašiljač mora biti kompaktan i što lakši, kako bi mogli da ga nosite oko vrata.
  • Domet: Ima tele-takova koji imaju domet i do 1.5 km. U normalnim uslovima 300 metara je sasvim dovoljno. Ne zaboravite da cena raste proporcionalno dometu. Ukoliko ste lovac, duži domet može igrati značajnu ulogu.
  • Jedna ili dve ogrlice: Neki modeli mogu istovremeno upravljati sa dva prijemnika. Ovo koristi kada dresirate dva psa istovremeno, ali može biti veoma korisno i kada vam se isprazni baterija u jednom od prijemnika. Po Marfijevom zakonu, baterija se redovno isprazni usred lova.
  • Neki tele-takovi imaju dve vrste strujnog udara: kontinuirani i jednokratni. U normalnim uslovima kontinuirani vam nije potreban. Naprotiv. On koristi samo kod izuzetno agresivnih pasa.

Saveti e-dućana

fb

 

 

privredna komora srbijelogoplatimoQvoucherebankinguplatnicakeš
Copyright © 2004-2011 Zabranjeno je kopiranje sadržaja sajta bez odobrenja kompanije e-ducan Inc.
design by Norma Reclamarenr