Pocetna

03.10.2023.

Uloguj se:

Novi korisnik?

Registruj se!

Facebook
Google plus
Twitter

Šta treba znati o GPS-u

GPS Vodič kupovine

 

GPS unit mounted on a windshield

Najbolji način za vožnju svetom,bilo da ste na auto-putu ili na šumskoj stazi, je sa sistemom GPS navigacije. Sa portabl GPS-om, možete uvek znatikako stići na odredište. Sa novim dostignućima, kao Internet povezivanje i putnim informacijama uživo, možete dobiti čak i više informacija od vašeg GPS-a. Ovaj vodič kupovine GPS-a će vam ubrzati izbor za različite GPS sisteme. 

Kupovina GPS-a:

 1. GPS za automobile:Instalirati GPS navigacioni sistem u vaš automobil svakako ima smisla, jer je to je najpraktičniji način da se snađete u prostoru. GPS za automobile uključuje plan grada vašeg kraja, najčešće vizuelno pokazujući ulice i objekte i vodeći vas glasovno od krivine do krivine, od raskrsnice do raskrsnice, bukvalno do samog odredišta.  Najnoviji modeli vas usput obaveštavaju o prekoračenju brzine, ili o skrivenim kamerama. Druga korisna osobina je "hands-free" bluetooth veza sa vašim mobilnim telefonom, tako da možete slobodno razgovarati telefonom, bez skidanja ruku sa volana, što je, inače, i nova zakonska obaveza u Srbiji.  

 2. Mobilni GPS:Svi mobilni telefoni napravljeni posle 2005. godine su opremljeni sa GPS-om. Međutim, ponekad ne funkcionišu kada su van zone vašeg mobilnog operatera. To je zato što zavise od operaterskih releja, umesto satelita. 

 3. Ručni GPS:GPS prijemnici za rekreativce imaju verzije sa narukvicom i ručne aparate. Modeli sa narukvicom su posebno praktični za džogere i bicikliste. Veći, ručni GPS prijemnici se nose u džepu ili rancu. Ove verzije se mogu montirati i u automobilima.

 4. Pomorski GPS:Ovi sistemi za navigaciju su dizajnirani za čamdžije. Pomorski GPS aparati su, naravno, vodootporni i plutaju. Obalske mape i podaci kao što su dubine, temperature vode i pregled riba i dna mogu biti veoma korisni. Pomorski GPS-ovi su posebno korisni kod ulaska i izlaska iz punih luka, ili po nevremenu, ili pak u noćnoj plovidbi..

 5. GPS mape:Vaš GPS će verovatno doći od proizvođača sa već ugrađenim mapama, kao i sa drugim korisnim programima koji će vam pomoći u kretanju. Pre nego što se upustite u avanturu, proverite dali su mape poslednje verzije i dali su dovoljno detaljne. Osim toga, renomirani proizvođači nude stalno unošenje najnovijih promena, što može biti veoma bitno.

 6. Stokiranje podataka:Korisnici GPS-a mogu ubaciti veliku količinu podataka ukoliko aparat prima dodatne memorijske kartice, slično digitalnim kamerama ili nekim mobilnim telefonima ili računarima (prenosivi hard-diskovi). Ukoliko vam treba dodatna memorija za GPS mape ili druge podatke, instalirajte jaču memorijsku karticu.

 7. GPS antene:Antena može pojačati GPS signal, što se može pokazati veoma korisnim, posebno u urbanim sredinama gde se sreću interferencije raznih signala.

 8. Održavanje GPS-a:Ukoliko posedujete GPS sistem, skinite ga i smestite u kasetu dok ga ne koristite. Čak i po svežem vremenu, prostor u automobilu može biti opasno zagrejan za GPS, a preterano izlaganje sunčevim zracima može oštetiti elektronske komponente. Osim toga, krađe ovih gadžeta su veoma česte, gde šteta razbijenog prozora može uveliko premašiti cenu samog uređaja. O nerviranju da i ne govorimo.

 9. Opcije: Postoje mnogobrojne opcije, kao što je audio i video reprodukcija, e-čitanje, GPS praćenje i lokalizacija vašeg automobila itd. Raspitajte se kod nas ili preko foruma i specijalizovanih sajtova.

Savet e-dućana:

 1. Dobro se dokumentujte pre konačne odluke. Najskuplji modeli nisu uvek najbolji. Kroz visoku cenu najčešće se plaćaju marketing, reklama i razvoj. Mnogi proizvođači prodaju najkvalitetnije GPS uređaje po veoma niskim cenama. Osim toga, u ovoj oblasti, kao i kod drugih hi-tech uređaja, renomirani proizvođači moraju da izbace svake godine nove modele, te često rasprodaju prošlogodišnje po veoma atraktivnim cenama.

 • Izaberite GPS koji ima dovoljno veliki i čitljiv ekran.

 • Proverite spisak mapa koje su uključene u cenu i koje se mogu posebno nabaviti.

 • Proverite koji su jezici uključeni u cenu.

 • Proverite koje sve usluge pruža GPS, osim same navigacije. 

Prijatno putovanje!

fb

 

 

privredna komora srbijelogoplatimoQvoucherebankinguplatnicakeš
Copyright © 2004-2011 Zabranjeno je kopiranje sadržaja sajta bez odobrenja kompanije e-ducan Inc.
design by Norma Reclamarenr